DYRKNING

Jordbehandling

Dyrkningen sker på dyrkningsbede, som er 1,35 m brede. Først pløjes jorden hvorved gamle planterester vendes. Derefter er bedene klar til at blive "sat op".

Bedene bliver sat op med en bedformer (en fræser der løsner jorden og efterlader overfladen helt jævn). Der bliver samtidigt udbragt gødning, som indarbejdes i jorden.

Jorden ligger nu en periode: 4-5 uger om foråret 2-3 uger om sommeren. Her får ukrudtet lov til at vokse frem (det kalder man falsk såbed).

Et par dage inden man forventer at så, brændes ukrudt med en stor gasbrænder. Jorden er nu ren for det meste ukrudt, og klar til gødning. Til sidst drysses der 5-8 mm. sand oven på.

Magi i marken 

Babyleaves bliver sået ud med en speciel såmaskine der sår 15 rækker på et bed. Der bliver udsået imellem 2000-5000 frø/m2, afhængig af hvilken type babyleaves det drejer sig om.

Pasning

Babyleaves bliver vandet, gødet og eventuelt ukrudt bliver luget væk med hånd. Dette gøres i hele kulturperioden, der kan variere fra 3-7 uger afhængig af årstiden og hvilken kultur det drejer sig om.

Høst

Babyleaves bliver høstet med en slags mejetærsker, der skærer bladene af 1-3 cm over jorden. Derefter bliver de håndsorteret i kasser og stablet på paller. Herefter bliver de kørt til pakkeriet, hvor de med det samme bliver sat på køl (læs: råvarekøl). 

 

Hvad er egentlig baby-leaves?

Babyleaves er en betegnelse for små, helt unge blade af forskellige typer salatplanter. Bladene har ved høst typisk en længde på 5-10 cm, hvilket gør dem særdeles velegnet i salatskålen eller som pynt.

Der findes mange typer f.eks. rucola, spinat, betavia rød, baby spinat, mizuna rød og grøn, crisp, tatsoi, mørk bladkål, baby grønkål og rød mangold/chard (rødbedeblade) og mange krydderurter. Med de forskellige varianter følger også en bred smagspalette fra det milde til det stærke. 

TOP